Jaakko Ristola, Elite Alfred Berg
Varainhoitajan blogi

6.11.2019 — Jaakko Ristola, Elite Alfred Berg

Miten hajauttaa sijoituksia liikekiinteistöihin, kun kaupan ala on murroksessa?

Viime vuosina pääkaupunkiseudulle on valmistunut suuri määrä uusia kauppakeskuksia. Suurten keskusten, kuten Redin, Triplan ja Ainoan, lisäksi on valmistunut paikallispalveluihin keskittyneitä kauppakeskuksia mm. Suurpeltoon ja Laajasaloon. Samalla kaupan alan murros jatkuu. Verkkokaupan kasvu ja kuluttajien tietoisuus omien valintojen vastuullisuudesta vaikuttavat siihen, millaista vähittäiskaupan tarjonta on.

Näyttää selvältä, että kaupan tilatarpeet tulevat kohdistumaan kahteen hyvin erilaiseen luokkaan. Toisaalta kuluttajia kiinnostavat suuret kaupan keskittymät, toisaalta hyvät lähipalvelut. Suuret kaupan keskittymät voivat olla suuria kauppakeskuksia tai hypermarketin ympärille rakentuneita vähittäiskaupan myymäläkeskittymiä. Tällöin tarjolla on laaja valikoima myymälöitä ja palveluita yhdellä alueella. Etenkin suurten kauppakeskusten myynnin ja kävijöiden kasvu näyttää jatkuvan. Suuret kauppakeskukset ovat usein arvoltaan satoja miljoonia euroja, ja niiden omistus on kansainvälisesti katsoen keskittynyt instituutiosijoittajille ja alan suurille sijoitusyhtiöille.

Niille kuluttajille, jotka eivät voi tai halua käyttää suurten keskittymien palveluita, on tärkeää, että kaupan ala tarjoaa myös hyviä lähipalveluita. Tällainen ’viimeisen kilometrin’ myymälä mahdollistaa päivittäiset ruokaostokset ja muut palvelut, mutta toimii samalla usein myös eri verkkokauppojen noutopisteenä.

Liikekiinteistön arvo voidaan useimmiten johtaa siitä, kuinka suuri kaupan myynti tiloista on saavutettavissa (vuokran ja liikevaihdon suhde prosentteina). Kaikki kauppapaikat eivät ole yhtä tehokkaita, ja myös kilpailutilanteen muutokset vaikuttavat saavutettavaan myyntiin.

Elite Alfred Bergin kiinteistörahastot ovat sijoittaneet lähipalveluiden marketkohteisiin ja toteuttaneet liikekiinteistöihin useita kiinteistökehitys- ja energiatehokkuushankkeita. Myös kaupan kiinteistöihin sijoitettaessa hyvä hajautus on tärkeää etenkin, kun huomioidaan kaupan rakentamisen vaikutus kilpailutilanteeseen. Toisaalta kaupan kiinteistöissä on nähty portfoliopreemioita, eli suurempi kiinteistösalkku voidaan arvostaa matalammalla tuottovaatimuksella kuin yksittäinen kohde.

Jaakko Ristola
Johtaja, kiinteistövarainhoito
Elite Alfred Berg

https://www.eabgroup.fi/

Varainhoitajan blogi

15.3.2024
Tero Tuominen, Evli-Rahastoyhtiö Oy
Onko asuntorahastoilla tulevaisuutta?
20.11.2023
Tomas Hildebrandt, EVLI OYJ
Maailmantalouden näkymät ja odotukset vuonna 2024
31.1.2023
Tomas Hildebrandt, Evli Oyj
Eloa pitkän aikavälin tuotto-odotuksissa
19.12.2022
Tomas Hildebrandt, Evli Oyj
Keskeiset talousteemat ja -tekijät vuonna 2023

ESY:n koulutustilaisuudet

Eläkesäätiöyhdistys tarjoaa koulutusta jäsenlaitostensa henkilökunnalle ja toimielimille. Yhdistys järjestää tarvittaessa myös eläkelaitoskohtaisia koulutustilaisuuksia ja antaa luennoitsija-apua. Lue lisää koulutuksistamme.

ESY:n koulutukset

Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
Kalevankatu 13, 3 krs.
00100 Helsinki

Puhelin (09) 6877 440
Sähköpostiosoitteet

Kirjaudu jäsensivuille   /   Copyright © Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry

EläketurvakeskusTELATyöeläke.fiPensions EuropeFINE

Kotisivut: Sivumestari