
13.5.2025 — Tomas Hildebrandt, Evli Oyj
Puolustusteollisuus puhuttaa
Yksi monista mullistuksista, joita Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on saanut aikaan, on sotilaallisten puolustuspanostusten vauhdittaminen. Pelkkä uhka Euroopan maiden sotilaallisen tuen loppumisesta tai vähenemisestä on saanut vauhtia päättäjiin.
Puolustusmenojen lisäys merkitsee lähivuosina ainakin 100 miljardin euron panostusta EU-maissa. Kun raha liikkuu, heräävät myös sijoittajat. Miten sijoittajan tulisi suhtautua asiaan? Ensimmäiseksi on hyvä selvittää, tarjoaako sijoitukset puolustusteollisuusalan yhtiöihin lisätuottoja sijoitussalkkuun? Toiseksi on päätettävä, haluaako tukea puolustusteollisuudessa toimivia yhtiöitä?
Monet aseita ja puolustustarvikkeita valmistavat yritykset ovat listaamattomia yhtiöitä, joten niihin ei pääse sijoittamaan suoraan osake- tai korkomarkkinoilla. Yhtiöt saattavat hakea osake- tai lainapääomaa suoraan sijoittajilta ennen pörssilistautumisia tai julkisia lainaemissioita, joihin monien sijoittajien on vaikeampi osallistua.
Puolustusteollisuus on paljon muutakin kuin aseita. Armeijat ovat organisaatioita, jotka tarvitsevat miehistöä, johtamista, logistiikkaa, infrastruktuuria ja huoltopalveluita. Kriisitilanteessa huoltovarmuus, energian saanti, tietoliikenne ja elintarvikehuolto ovat vähintään yhtä tärkeitä. Maanpuolustuksen ympärille rakentuvat klusterit voivat myös olla kiinnostavia sijoituskohteita.
Sijoittajien kiinnostus puolustusteollisuuteen on nostanut pinnalle keskustelun niin sanottujen kaksoiskäyttötuotteiden (voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin) ja sotatarvikkeiden huoltotoimenpiteiden vastuullisuudesta. Kysymys kuitataan yleisesti sillä, että maanpuolustus ja demokraattisten arvojen puolustaminen ovat vastuullista toimintaa.
Kiistanalaisten aseiden, kuten maamiinojen, rypäleaseiden, palopommien, sokeuttavien laser-aseiden, ydinaseiden, köyhdytetyn uraanin, kemiallisten aseiden, biologisten aseiden ja havaitsemattomien sirpaleiden, tuotanto on ollut useimmilla sijoittajilla pannassa. Nyt muun muassa eläkeyhtiöt ovat höllentämässä rajoituksiaan siten, että ne voivat pienissä määrin sijoittaa yhtiöihin, jotka tuottavat aseita puolustustarkoitukseen.
Mitkä ovat puolustusteollisuuden pitkän aikavälin näkymät?
Ruotsalaisten yliopistojen Europaperspektiv-hankkeen tuorein geopolitiikan julkaisu identifioi kolme vaihetta: 1) Ukrainan sotaa edeltävä seesteinen vaihe 2) USA:n politiikan muutoksen aikaansaama rynnistys ja 3) Ukrainan sodan päättymisen jälkeinen vaihe.
Tulevaisuudessa puolustusmenot riippuvat sen hetkisistä uhkakuvista. Euroopan näkökulmasta Venäjän tulevaisuus on ratkaiseva tekijä. Yli-investoinnit ja ylikapasiteetti muodostuvat silti kalliiksi. Puolustusteollisuus voi kuitenkin tulevaisuudessa olla kasvavaa vientiteollisuutta.
Yhdysvallat on maailman suurin aseiden valmistaja ja viejä. Suurimmat yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset yhtiöt kuuluvat tärkeimpiin osakemarkkinaindekseihin ja indeksejä seuraaviin sijoitustuotteisiin. Silti amerikkalaisyhtiöidenkään arvonkehitys ei ole päihittänyt yleistä markkinakehitystä. Dow Jones U.S. Select Aerospace & Defense -indeksin keskimääräinen vuosituotto oli +11,8 prosenttia aikavälillä 2007-2024 ja S&P 500 -indeksin +12,0 prosenttia.
Tomas Hildebrandt
Kirjoittaja on Evli varainhoidon markkinastrategi ja seniorisalkunhoitaja
Varainhoitajan blogi
Tomas Hildebrandt, EVLI Oyj
Tomas Hildebrandt, EVLI OYJ
Tomas Hildebrandt, Evli Oyj
Tero Tuominen, Evli-Rahastoyhtiö Oy
Tomas Hildebrandt, EVLI OYJ
ESY:n koulutustilaisuudet
Eläkesäätiöyhdistys tarjoaa koulutusta jäsenlaitostensa henkilökunnalle ja toimielimille. Yhdistys järjestää tarvittaessa myös eläkelaitoskohtaisia koulutustilaisuuksia ja antaa luennoitsija-apua. Lue lisää koulutuksistamme.

Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
Kalevankatu 13, 3 krs.
00100 Helsinki
Puhelin (09) 6877 440
Sähköpostiosoitteet
Kirjaudu jäsensivuille / Copyright © Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
Kotisivut: Sivumestari