Suomi nousi kärkikolmikkoon kansainvälisessä eläkevertailussa

22.10.2018 | Eläketurvakeskus (ETK)

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kolmanneksi kansainvälisessä Mercer Global Pension Index –vertailussa, joka toteutettiin tänä vuonna kymmenettä kertaa. Vertailussa oli mukana 34 maata.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin Hollanti, joka nousi pitkään ykkössijaa hallinneen Tanskan ohi. Käytännössä nämä parhaan A-ryhmän maat ovat tasavahvoja, ero pisteissä on marginaalinen.  

Suomen sijoitus parantui kaksi sijaa edellisvuodesta, kun taakse jäivät Australia ja Norja. Myös Ruotsi ohitti Norjan ja sijoittui viidenneksi. Maiden paremmuusjärjestys muuttui, kun eläkkeiden korvaustason laskentaan liittyvä muutos satoi Suomen laariin. Myös muutokset kotitalouksien velkaantumisasteessa paransivat Suomen suhteellista asemaa.

– Jäämme kärkikaksikosta kestävyysnäkymissä. Tanskassa ja Hollannissa on Suomea huomattavasti suuremmat eläkevarat. Myös maksuja rahastoidaan suuremmassa mittakaavassa, kertoo johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Suomi sijoittui kymmenen parhaan joukkoon jokaisessa kategoriassa. Koko vertailun parhaimmat pisteet Suomi sai eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta.

Kehityskohteiksi listattiin minimieläketurvan tason korottaminen, ikääntyneiden työllisyysasteen nostaminen ja eläkevarojen rahastoinnin lisääminen. Myös puolisoiden eläkeoikeuden jakaminen parantaisi pisteitä.

– Indeksileikkausten takia vähimmäiseläkkeiden taso on heikentynyt viime vuosina. Ja vaikka 60 vuotta täyttäneiden työllisyysaste on kehittynyt positiivisesti, siinäkin on vielä parantamisen varaa, kertoo Kautto.

Melbourne Mercer Global Pension Index Mercerin verkkosivuilla

Lisätietoja: Johtaja Mikko Kautto, puh. 029 411 2185, mikko.kautto(at)etk.fi

ESY:n koulutustilaisuudet

Eläkesäätiöyhdistys tarjoaa koulutusta jäsenlaitostensa henkilökunnalle ja toimielimille. Yhdistys järjestää tarvittaessa myös eläkelaitoskohtaisia koulutustilaisuuksia ja antaa luennoitsija-apua. Lue lisää koulutuksistamme.

ESY:n koulutukset

Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
Kalevankatu 13, 3 krs.
00100 Helsinki

Puhelin (09) 6877 440
Sähköpostiosoitteet

Kirjaudu jäsensivuille   /   Copyright © Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry

EläketurvakeskusTELATyöeläke.fiPensions EuropeFINE

Kotisivut: Sivumestari