Luhta pärjää laadulla – Eläkesäätiö tukee perheyrityksen menestystä

Luhta pärjää laadulla

Luhdan uusi pääkonttori valmistui maamerkiksi Lahden Renkomäkeen vuonna 2013. Rakennuksessa työskentelee yli 200 luhtalaista.
 

Suomalainen vaatevalmistaja alkaa olla harvinaisuus. Lahtelainen Luhta on kuitenkin pärjännyt kansainvälisessä kilpailussa 117 vuotta. L-Fashion Group Oy:n eläkesäätiö on tarjonnut vaatteiden valmistajille työeläketurvaa 50 vuotta.

Lahden eteläisessä liittymässä, moottoritien kupeessa kohoaa korkealle L-Fashion Groupin pääkonttori, Luhta Tower. Kaikki Suomen hallinto-, suunnittelu- ja myyntitoiminnot on koottu yhteen paikkaan.

Luhta-kyltti näkyy myös monissa kauppakeskuksissa, sillä yrityksellä on 34 omaa Luhta Brand Store -myymälää. Kauppakeskuksista löytyy myös muita Luhdan myymälöitä, joita ei välttämättä osaa heti yhdistää lahtelaiseen perheyritykseen. Luhdan tuotemerkkejä ovat Luhdan, Rukan ja Icepeakin ohella muun muassa O.I.S., Your Face, Ril’s´, Torstai ja Sinisalo. Aleksi 13 -myymälätkin kuuluvat Luhtaan, mutta niiden toiminta on loppumassa.

Kun myymälätyöntekijät lasketaan mukaan, työskentelee Luhdan Suomen toiminnoissa noin 600 työntekijää. Lähes saman verran työntekijöitä on Kiinan Suzhoussa sijaitsevassa toimipisteessä. Lisäksi Euroopan eri maiden myyntiyhtiöissä työskentelee noin sata henkilöä.

”Kaikki tuotteemme on asemoitu kohtuullisesti saavutettavissa olevaan hintaluokkaan. Siksi olemme monissa laadukkaissa ulkoiluvaatteissa kärkimerkki Suomessa”, lakiasiainjohtaja Juha-Pekka Ojala kertoo.
 

Luhta pärjää laadulla


Juha-Pekka Ojala on toiminut L-Fashion Group Oy:n eläkesäätiön asiamiehenä ja toimitusjohtajana 14 vuotta. ”Alussa noin kymmenesosa työajastani kului eläkesäätiön asioiden hoitamiseen. Nyt lisääntyneen sääntelyn myötä eläkesäätiö vie puolet työajasta.”

Luhta on aidosti kansainvälinen yritys, jonka tukkumyynnistä lähes 90 prosenttia suuntautuu ulkomaille. Kotimaan lisäksi päämarkkina-alueita ovat saksankielinen Keski-Eurooppa, Hollanti ja Ranska. Markkinat ovat laajentumassa parhaillaan myös Japanissa ja Kiinassa. Luhdan tuotteita myydään 7 000 myymälässä yli 50 maassa. Luhta-konsernin liikevaihto on ollut viime vuosina hieman alle 250 miljoonaa euroa.

Eläkesäätiö pantiin kuntoon

Juha-Pekka Ojala aloitti Luhdan palveluksessa vuonna 2010 vasta valmistuneena juristina. Hän on toiminut juristin tehtävien lisäksi Luhdalla myös yhtiön talous- ja hallintojohtajana. Nykyään hän toimii konsernin lakiasiainjohtajana ja eläkesäätiön toimitusjohtajana.

”Oma eläkelaitos on yrityksen talouden näkökulmasta ulkoistamista joustavampi vaihtoehto.”

Alku eläkesäätiön asiamiehenä ei ollut Ojalalle aivan helppo, sillä Luhdan eläkesäätiö sai Finanssivalvonnalta julkisen varoituksen riskienhallintaa koskevien sääntöjen puutteellisuudesta. Eläkesäätiön hallinnointiin ei kiinnitetty vielä siihen aikaan riittävästi huomiota. Varoitus herätti laittamaan säätiön asiat kuntoon.

”Meillä oli useamman kerran lyhyen ajan sisällä vaihtunut henkilöitä ja asioita oli jäänyt tekemättä. Puutteet saatiin korjattua nopeasti. Eläkesäätiön toimintaan varattiin riittävät resurssit ja nykyään ymmärrämme selkeästi hyvän hallinnon ja sisäisen valvonnan merkityksen menestyksekkäälle liiketoiminnalle niin yhtiön kuin säätiönkin puolella. Myrskyiset säät opettavat seiloriakin eri tavalla kuin tyynellä säällä purjehtiminen”, Ojala vertaa.

”Oma eläkelaitos on yrityksen talouden näkökulmasta ulkoistamista joustavampi vaihtoehto. Meillä on myös erinomaisen edullinen vakuutuskannan rakenne ja palkkasumma on pieni verrattuna vastuuvelkaan. Työeläkevakuutusmaksu on vaihdellut voimakkaasti vuosittain, mutta keskiarvona se on ollut lähellä yleistä TyEL-maksua. Olemme tästä huolimatta saaneet vahvistettua melko alhaista vakavaraisuuttamme merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.”
 

Luhta pärjää laadulla


Luhta valmistaa vaatteet vapaa-aikaan. Materiaaleina käytetään pääsiassa synteettisiä materiaaleja, jolloin tuotannon ympäristövastuullisuutta on helpompi hallita.

Takaisinlainaus käytössä

L-Fashion Group Oy:n eläkesäätiön vakavaraisuusaste on 121 prosenttia. Sijoitusvarallisuutta on 110 miljoonaa euroa. Säätiö käyttää pääasiassa kahta varainhoitajaa, Danske Bankia ja OP Varainhoitoa. Lisäksi muutamalta muulta varainhoitajalta on hankittu yksittäisiä rahastoja.

Eläkesäätiön sijoitusstrategia eroaa monista muista eläkelaitoksista siinä, että säätiö takaisinlainaa työeläkemaksuja osakkailleen. Vajaa viidennes varallisuudesta on tällä hetkellä takaisinlainattuna.

Listattujen osakkeiden osuus sijoituksista on reilut 30 prosenttia ja kiinteistöjen neljännes. Joukkovelkakirjalainoja on kymmenisen prosenttia ja vaihtoehtoisia sijoituksia, joihin kuuluu infra- ja private credit -sijoituksia, 15 prosenttia.

”Viime vuonna sijoitustemme tuotto oli 7,2 prosenttia. Siihen olemme tyytyväisiä, sillä se oli parempi kuin työeläkeyhtiöillä keskimäärin”, Ojala summaa.
 

Luhta pärjää laadulla


Osa Rukan pipoista valmistetaan edelleen Suomessa.

Jäseneksi Eläkesäätiöyhdistykseen

L-Fashion Group Oy:n eläkesäätiön tiivis yhteistyö Porasto Oy:n kanssa on jatkunut säätiön perustamisesta saakka. Porasto hoitaa muun muassa korvaustoiminnon, kirjanpidon sekä sijoitus- ja vakavaraisuusraportoinnin. Yksittäisten etuuspäätösten teko on eläkesäätiön toimitusjohtajan tehtävä.

Eläkesäätiön hallitukseen kuuluu viisi jäsentä. Työnantajaa edustavat puheenjohtaja Pasi Strömberg, Luhdan toimitusjohtaja Juha Luhtanen ja HR-johtaja Annamaria Väli-Klemelä. Työntekijöiden edustajina hallituksessa ovat export coordinator Annukka Kennedy ja business controlling & treasury manager Eeva Issakainen. Hallitus kokoontuu tyypillisesti 4–5 kertaa vuodessa. Toimitusjohtaja Ojala ja puheenjohtaja Strömberg valmistelevat hallituksen kokousten asiat.

”On hienoa, että saimme Pasin puheenjohtajaksi kolme vuotta sitten. Hän on eläkesäätiötoiminnan rautainen ammattilainen ja ollut minullekin tärkeä mentori”, Ojala kiittelee.

Omaan eläkesäätiöön panostaminen näkyy myös siinä, että L-Fashion Group Oy:n eläkesäätiö liittyi Eläkesäätiöyhdistyksen jäseneksi vuonna 2022. Liittyminen oli Ojalan mukana jäänyt aikaisemmin tekemättä lähinnä kustannussyistä, sillä perheyrityksessä ollaan perinteisesti tarkkoja rahan käytössä. Ojala on nyt myös Eläkesäätiöyhdistyksen hallituksen jäsen.

Eläkesäätiön hallituksen jäsenet ja varajäsenet saavat nyt Eläkesäätiöyhdistyksen kautta kaiken tarvittavan koulutuksen vastuulliseen tehtäväänsä.

”Hallituksen jäsenten osaamisvaatimukset ovat kasvaneet koko ajan ja siksi on tärkeää, että laadukasta koulutusta on tarjolla”, Ojala painottaa.
 

Luhta pärjää laadulla


Pääkonttorissa työskentelevät saavat nauttia lounastauoillaan upeista näköaloista yli päijäthämäläisen maaseudun. Kattokerroksen kahvila-ravintola on avoinna arkisin myös ohikulkijoille. Kannattaakin poiketa Luhdan kahvilassa ABC:n sijaan.

Neonvärit palasivat

Käydäänpä vilkaisemassa alakerran näyttelytilassa, millaista ulkoilmamuotia ja värejä on tarjolla ensi talvelle. Avarassa esittelytilassa jälleenmyyjät käyvät kaksi kertaa vuodessa valitsemassa tuotteita valikoimiinsa. Kevät–kesä- ja syys–talvisesongit ovat urheilumuotimaailmassa edelleen normaali vuodenkierto.

Ensi talven mallistosta löytyy edelleen enimmäkseen hillityn värisiä takkeja, housuja, pipoja ja kaulahuiveja niin kaupunkiarkeen kuin vapaa-ajan rientoihin. Lasketteluasusteissa on hieman enemmän väriä. Välähdyksiä 1980-luvun neonvärisistä kuoseista on myös nähtävissä. Ensi talvena saakin halutessaan kiskoa päälleen maalta merelle näkyvää, kirkasta ja kirjavaa muotia. Miehistä mustaakin silti riittää.

Uutena merkkinä hyllyiltä osuu silmiin muun muassa itävaltalaisen Dachsteinin vaellus- ja kiipeilykengät. Esimerkkinä yhtiön laajasta tuotevalikoimasta ovat Rukan moottoripyörähaalarit, jotka ovat kyseisen alan harrastajien keskuudessa hyvässä maineessa ja kilpailevat Keski-Euroopan markkinajohtajuudesta.

Vastuullisuus on ollut vaateteollisuudessa puheena jo pitkään. Tämä on tiedostettu Luhdallakin ja vastuullisuustyöhön on panostettu voimakkaasti. Yhtiö alihankkii suurimman osan tuotteistaan Kiinasta, jossa sillä on oma laadunvalvontayksikkönsä kiertämässä jatkuvasti tuotantopaikkoja.

”Vastuullinen toiminta ja jatkossa yhä enemmän myös vastuulliset materiaalit ovat asiakkaidemme oletusarvo. Monesta muusta suomalaisesta vaatetusalan yrityksestä poiketen teemme lähinnä ulkoilu- ja vapaa-ajan vaatteita, joissa ei käytetä luonnonmateriaaleja. Tuotteelta vaaditaan teknisyyttä ja siksi materiaalitkin ovat synteettisiä. Vastuullisten materiaalien saatavuus paranee koko ajan”, Ojala kertoo.
 

Luhta pärjää laadulla


Luhta suojaa sateelta niin koiran kuin omistajankin.

Yksi keskeinen liiketoiminta-alue on vielä kokonaan mainitsematta. Yritys valmistaa Rukka-merkillä asusteita ja tarvikkeita koirille.

”Koirien asusteiden suunnittelu ja mitoitus on vielä vaativampaa kuin ihmisille tarkoitettujen vaatteiden. Koirissa on enemmän rotujen välistä kokovaihtelua, eivätkä asusteet saa hangata mistään kohtaa. Oma ranskanvesikoirani onkin saanut olla monta kertaa suunnittelijoiden apuna sovitusmallina”, Ojala hymyilee.

Luhta-tornin alakerrassa sijaitsevaa isoa Outlet-myymälää on aina yhtä vaikea ohittaa. Mukaan tarttuu jälleen alennushintainen huppari, joka oli jäänyt yli Suomen Olympiakomitean vaatetuksesta. Olympiakomitean lisäksi Luhdalla on tällä hetkellä yhteistyösopimukset muun muassa Jääkiekkoliiton ja Taitoluisteluliiton kanssa.

Myymälän perältä löytyy vielä hieno historianurkkaus. Siellä voi tutustua Luhdan vaiheisiin vuodesta 1907 lähtien. Lahden maailmanmestaruushiihtojen vanhat toimitsija-asut tuovat muistoja mieleen ja ovat nykyisenä retroaikana lähes mittaamattoman arvokkaita.
 

Luhta pärjää laadulla


Luhta Towerin alakerrassa on iso ja suosittu Outlet-myymälä.

 

Lyhyesti

L-Fashion Group Oy:n eläkesäätiö

 • perustettu 1.7.1964
 • hoitaa lakisääteistä työeläkevakuutusta (TyEL)
 • 500 vakuutettua
 • 900 eläkkeensaajaa
 • maksetut eläkkeet 13 milj. e (2023)
 • yrityksen palkkasumma 20 milj. e (2023)
 • TyEL-maksuprosentti vaihdellut 18–30 %
 • sijoitusvarallisuus 110 milj. e
 • vakavaraisuusaste 121 %
 • sijoitusten tuotto vuonna 2023 oli 7,2 %
 • hallituksessa 3 työnantajan ja 2 työntekijöiden edustajaa
 • toiminnot ulkoistettu pääosin Porasto Oy:lle.

Teksti ja kuvat Markku Pulkkinen

ESY:n koulutustilaisuudet

Eläkesäätiöyhdistys tarjoaa koulutusta jäsenlaitostensa henkilökunnalle ja toimielimille. Yhdistys järjestää tarvittaessa myös eläkelaitoskohtaisia koulutustilaisuuksia ja antaa luennoitsija-apua. Lue lisää koulutuksistamme.

ESY:n koulutukset

Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
Kalevankatu 13, 3 krs.
00100 Helsinki

Puhelin (09) 6877 440
Sähköpostiosoitteet

Kirjaudu jäsensivuille   /   Copyright © Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry

EläketurvakeskusTELATyöeläke.fiPensions EuropeFINE

Kotisivut: Sivumestari