60 vuotta eläkejärjestelmän monimuotoisuuden puolesta

ESY 60 vuotta

Eläkesäätiöyhdistys juhli 60 vuottaan rennon iloisissa tunnelmissa Helsingin sydämessä. Toimiston väki oli kutsunut vieraakseen parhaita ystäviään eli eläkesäätiöiden ja -kassojen, varainhoitajien ja yhteistyökumppaneiden edustajia.

Sofia Helsingin Kiseleffin Salin täyttää hyväntuulinen puheensorina. Kaartin soittokunnan Femu Brass Band nostattaa tunnelmaa ja buffetpöytään ilmestyy herkullisen näköisiä tarjottavia.

”Vastahan täytimme viisikymmentä, mutta kyllä kuuttakymmentäkin kannattaa juhlia”, vakuuttaa hallituksen puheenjohtaja Pasi Strömberg.

Toimitusjohtaja Timo Toropainen iloitsee juhlapuheessaan siitä, että koko säätiö- ja kassaperhe on vihdoin koolla L-Fashion Groupin Eläkesäätiön liityttyä ESY:n jäseneksi tänä vuonna. Erityismaininnan saavat myös Apteekkien Eläkekassa, joka oli melkein satavuotias jo silloin, kun ESY perustettiin, ja kentän uusin toimija Eläkekassa Reka.

”On sanottava, että jäsenistöömme kuuluvat eläkesäätiöt ja eläkekassat sekä Kirkon eläkerahasto voivat oikein hyvin, vaikka viime vuosien yleiset vitsaukset – maailmanlaajuinen pandemia ja lähellämme riehuva brutaali hyökkäyssota – ovat olleet ennustamattoman kamalia haasteita.”

Jäsenet ovat delegoineet Eläkesäätiöyhdistykselle kolme tehtäväkokonaisuutta: yhteisen koulutuksen, tiedottamisen ja edunvalvonnan. Toropainen muistuttaa, että ESY yrittää olla suhteellisuudentajuinen ja erottaa isot ja pienet asiat toisistaan.

”Alan kokoerojen vuoksi käy kuitenkin ajoittain niin, että kaikki eivät hoksaa, että jokin asia voi olla vaikutuksiltaan eläkesäätiöille ja -kassoille suuri, vaikka se oikein isosta laitoksesta tai sosiaali- ja terveysministeriöstä tai Finanssivalvonnasta näyttää mitättömältä. Tämän kanssa elämme koko ajan tässä työeläkealan yhteisessä korissa.”

”Lobbauksen saralla viimeisen vuosikymmenen suurin juttumme on ollut tietenkin uuden eläkesäätiö- ja eläkekassalain saaminen tähän maahan.”

Paljon onnea, ESY!

Onnittelijoiden joukosta löytyy Työeläkevakuuttajat TELA ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.
 

ESY 60 vuotta


”Pitäkää huolta itsestänne. Eläkejärjestelmä ja tämä maa olisi köyhempi ilman säätiö- ja kassakenttää. Hajautuksen ydinkysymys on työnantajan mahdollisuus valita toimeenpanomalli, eli ostaako se palvelun yhtiöltä vai perustaako tiettyjen edellytysten puitteissa oman säätiön tai toimialakassan.”

”Tarvitsemme tietyn kokoisen säätiö- ja kassakentän jo sen vuoksi, että infra, jolla säätiötä tai kassaa pyöritetään, pysyy kunnossa. Ilman sitä tätä itsejärjestämisen vaihtoehtoa ei ole olemassa. Uskon, että ilman vaihtoehtoa työnantajien tuki koko työeläkejärjestelmälle lähtisi hiipumaan – siitä huolimatta, että pääosa valitsee vakuuttamisen työeläkeyhtiössä.”

Valion Eläkekassan asiakkuuspäällikkö Pekka Huovila kertoo pyörineensä näissä piireissä 15 vuotta. Hän sanoo ESY:n oleva erittäin tärkeä yhteistyökumppani ja kiittää toimiston väkeä hyvästä palvelusta.
 

ESY 60 vuotta


”Eläkesäätiöyhdistys luo mahdollisuuksia siihen, että voisimme saada myös uusia kassoja ja säätiöitä – se olisi tosi hienoa. Toivotan onnea ja totean, että seuraavat 60 vuotta sujuvat varmasti yhtä hyvissä merkeissä kuin menneetkin vuosikymmenet.”

ESY:n arvoa jäsenilleen korostaa myös vaihtoehtoisista sijoituksista OP Varainhoidossa vastaava Erkko Ryynänen. Ryynäsellä on taustallaan OP Eläkesäätiön ja OP Eläkekassan toimitusjohtajuus, ja tuolloin hän toimi pitkään myös ESY:n hallituksen varapuheenjohtajana.
 

ESY 60 vuotta


”Säätiö- ja kassakenttä tuo työnantajalle aidon vaihtoehdon järjestää eläketurva ja se kirittää isompia toimijoita parempaan tekemiseen. Lisäksi se tuo pääomamarkkinoille ja yritysten rahoittamiseen diversiteettiä ja pitää yllä kansantalouden kannalta tärkeää ekosysteemiä.”

”Pysy aina sellaisena kuin olet, älä koskaan ikinä muutu!” onnittelee Ryynänen kuusikymppistä.

Juhlijoista yksi on tuntenut ESY:n jo 50 vuotta. Hän on Merja Äimänen, joka työskenteli yhdistyksen assistenttina vuoteen 2018 ja eläkeikään saakka. Huimat 45 vuotta. Lady ESY – kuten toimitusjohtaja Toropainen häntä kutsuu – oli mukana muun muassa jokaisessa Kevätseminaarissa työuransa aikana.

ESY 60 vuotta


”Muistan aina, kun tulin Turusta työhaastatteluun, ja ajattelin, että saa nähdä tuleeko tästä yhtään mitään. En voinut parikymppisenä kuvitellakaan, että sain työpaikan eläkkeelle asti. Tuntuu uskomattomalta, että aloittaessani työt vuonna 1972, yhdistys oli vasta 10-vuotias.”

”Pienessä yhdistyksessä työtehtäväni olivat monipuolisia talouden, koulutuksen ja tiedotuksen parissa. Siksi viihdyinkin niin pitkään. ESY:ssä on ehdottomasti hyvä henki, ja säätiöt ja kassat ovat sydämen asia kaikille yhdistyksen työntekijöille.”

ESY:n koulutustilaisuudet

Eläkesäätiöyhdistys tarjoaa koulutusta jäsenlaitostensa henkilökunnalle ja toimielimille. Yhdistys järjestää tarvittaessa myös eläkelaitoskohtaisia koulutustilaisuuksia ja antaa luennoitsija-apua. Lue lisää koulutuksistamme.

ESY:n koulutukset

Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
Kalevankatu 13, 3 krs.
00100 Helsinki

Puhelin (09) 6877 440
Sähköpostiosoitteet

Kirjaudu jäsensivuille   /   Copyright © Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry

EläketurvakeskusTELATyöeläke.fiPensions EuropeFINE

Kotisivut: Sivumestari