Timo Toropainen, Eläkesäätiöyhdistys
Päähänpistoja

29.11.2022 — Timo Toropainen, Eläkesäätiöyhdistys

Aika juhlia ja kiittää

Eläkesäätiöyhdistyksen 60-vuotisjuhlissa Sofia Helsingissä 28.11.2022 pääsin kiittämään tällä puheella paikalle saapunutta yli sadan kutsuvieraan joukkoa.

x x x x

Tiedättekö mitä yhteistä on mm. Top Gun -elokuvissa päätähtenä loistaneella Tom Cruisella ja Eläkesäätiöyhdistyksellä?

No, helppo arvata tai päätellä: molemmat ovat tietenkin nyt 60-vuotiaita.

Kun Eläkesäätiöyhdistys perustettiin vuonna 1962, oli kuitenkin yhä merkittävä jäsenemme Apteekkien Eläkekassa jo melkein 100-vuotias, tarkkaan ottaen 98-vuotias.

Tämän talon, Kiseleffin talon, Senaatintorin puoleinen osa on muuten rakennettu jo vuosina 1772 – 78, eli tämä oli likemmäs 200-vuotias, kun ESY perustettiin.

Ja knoppitietona kerrottakoon, että ensimmäinen Stockmann toimi juuri tässä.

Tämä talo, Apteekkien Eläkekassa ja Eläkesäätiöyhdistys ovat yhä oikein hyvässä vedossa.

Stockmannin ja Tom Cruisen tilan arvioimisen jätän muille.

Mitä muuta ESY on kuin kolme kirjainta Kalevankatu 13:n porraskäytävän seinässä – tai kolme työmiestä toimistolla?

Paljon muuta.

Aloitetaan kokonaisuuden - perheen - perustasta, eli jäsenistöstä.

Koko lakisääteisen puolen säätiö- ja kassaperheemmehän on muuten nyt vihdoin koolla, kun L-Fashion Groupin Eläkesäätiö – tuttavallisemmin Luhdan eläkesäätiö – liittyi ESY:n jäseneksi tänä vuonna.

Ensinnäkin on sanottava, että jäsenistöömme kuuluvat eläkesäätiöt ja eläkekassat sekä Kirkon Eläkerahasto voivat oikein hyvin, vaikka viime vuosien yleiset vitsaukset – maailmanlaajuinen pandemia ja ihan tuossa lähellä Euroopassa riehuva Venäjän brutaali hyökkäyssota – ovat olleet ennustamattoman kamalia haasteita.

Toiseksi on tunnustettava, että tietysti jokaisen yksittäisen jäsenen poistuminen keskuudestamme työeläkeyhtiöön sulautumisen kautta sattuu ja tuntuu.

ESY:n tuoreimman vuosikymmenen aikana olemme menettäneet mm. OP-Eläkekassan, ABB Eläkesäätiön ja UPM Sellutehtaiden Eläkesäätiön.

On olemassa kolme syytä olla masentumatta noista ratkaisuista: nuo kaikki säätiöt ja kassat ovat olleet hyvässä kunnossa; alasajo on liittynyt vaikkapa konsernin IFRS-raportointisäännöksiin tai säätiön toimintojen ulkoistamisen haasteisiin; säätiön tai kassan taustayhteisöllä on täysi oikeus ratkaisuihinsa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on kentällemme perustettu yksi uusi toimija, Eläkekassa Reka.

Hajautuksen ja toinen toistemme kirittämisen hengessä toivomme tietysti, ja toimimmekin sen puolesta, että uusia syntyisi.

Ehkä, ehkä syntyykin.

Jäsenemme ovat delegoineet Eläkesäätiöyhdistykselle kolme tehtäväkokonaisuutta: yhteisen koulutuksen, tiedottamisen ja edunvalvonnan.

Koulutuksessa olemme kytkeneet korona-aikana ihan uuden vaihteen päälle. Käytännössä kaikki koulutustilaisuutemme ovat nyt nähtävissä myös suorana striimattuina – ja jälkikäteen fiksusti ja laadukkaasti videoiksi palasteltuina.

Jos sallitte, kyllä tuosta ylpeyttä tunnen.

Samoin olemme ylpeitä Kevätseminaareistamme, joissa olemme kyenneet esittelemään kiinnostavia puhujia ja panelisteja, jotka ovat vasta myöhemmin tulleet koko kansalle tutuiksi.

Näitä esimerkkejä ovat vaikkapa Elina Valtonen (ent. Lepomäki), Mika Aaltola, Ville Tavio ja Jarno Limnéll.

Tieto Kevätseminaaristamme saatavasta uraboostista on muuten tainnut levitä myös tuonne muutaman korttelin päähän Snellmaninkadulle. ”Teen kaikkeni että onnistuu”, vastasi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kutsuuni tulla puhujaksi seuraavaan Kevätseminaariimme ensi toukokuussa. 

Tiedotuksesta – sekä ulkoisesta että sisäisestä - voi sanoa, että parastamme olemme yrittäneet, mutta koskaanhan se ei voi olla täydellistä tai edes riittävää.

ESY-perheen kokoiselle toimijalle on kuitenkin elintärkeää, että olennainen tieto liikkuu nopeasti sitä tarvitsevalle. Meillä ei ole varaa jäädä jälkijunaan.

Tässä me kaikki voimme auttaa toisiamme, joka päivä.

Tiedon saaminen, välittäminen, ja hyödyntäminen ovat olennainen osa kolmatta toiminta-aluettamme, lobbausta, edunvalvontaa.

Pahuksen kovasti meidän on tehtävä työtä pysyäksemme kärryillä ja voidaksemme vaikuttaa.

Pystyn kyllä ymmärtämään senkin, että kun joku työeläkealan toimija kuulee jotain mielenkiintoista, ei hän ensimmäiseksi ryhdy soittelemaan Eläkesäätiöyhdistykseen kyselläkseen, miten tämä mahtaa teihin – tai siis meihin - vaikuttaa.

Me yritämme olla suhteellisuudentajuisia, erottaen isot ja pienet asiat toisistaan.

Alan kokoeroista johtuen käy kuitenkin ajoittain niin, että kaikki eivät hoksaa faktaa, että jokin asia voi olla vaikutuksiltaan eläkesäätiöille ja -kassoille suuri, vaikka se oikein isosta laitoksesta tai Sosiaali- ja terveysministeriöstä tai Finanssivalvonnasta näyttää mitättömältä, kaukana desimaalipilkun oikealla puolella olevalta detaljilta.

Tämän kanssa elämme koko ajan tässä työeläkealan yhteisessä korissa.

Lobbauksen ja edunvalvonnan puolella on viimeisen vuosikymmenen suurin juttumme ollut tietenkin uuden eläkesäätiö- ja eläkekassalain saaminen tähän maahan.

Sehän lopulta valmistuikin eduskunnasta viime vuoden syyskuussa astuen voimaan tämän vuoden alusta. Laista tuli hivenen parempi kuin mitä heikkoina hetkinämme ehdimme pelätä, mutta jos lakiesitys olisi alusta loppuun meidän kynällämme kirjoitettu, tietysti se olisi vielä vaikuttavampi.

Lakihankkeeseen ja sen moninaisiin vaiheisiin liittyen on syytä esittää tämän seurakunnan edessä sekä kiitokset että anteeksipyyntö.

Kiitokset kaikille, kun jaksoitte kuunnella – tai ainakin osasitte esittää kuuntelevaista.

Anteeksi pyydän mahdollista rasittavaa ja loputonta marmatustamme.

Täällä on paikalla omaa väkeämme, sidosryhmiemme edustajia, varainhoitajia, vaikka ketä, upeita ihmisiä.

Kutsuimme tänne vain sellaisia ihmisiä, joille ESY on kiitollinen; joiden kanssa haluamme juhlia – ja joilta toivomme saavamme tukea ja ymmärrystä jatkossakin.

Toivottavasti nautimme kaikki maittavista tarjoiluista, letkeästä Femu Brass Bandin bilemusasta – ja ihan vaan toisistammekin.

On ihanaa, että tulitte.

Eläköön ESY – ja Te!

 

 

Päähänpistoja

11.4.2024
Timo Toropainen, Eläkesäätiöyhdistys
Kerääntykäämme Kevätseminaariin
21.12.2023
Timo Toropainen, Eläkesäätiöyhdistys
Kumarrus
28.8.2023
Timo Toropainen, Eläkesäätiöyhdistys
Oltaisiinko ihmisiksi
20.3.2023
Timo Toropainen, Eläkesäätiöyhdistys
Pelottava eläkeuudistus
10.3.2023
Timo Toropainen, Eläkesäätiöyhdistys
Vapaus ei ole aina hyväksi

ESY:n koulutustilaisuudet

Eläkesäätiöyhdistys tarjoaa koulutusta jäsenlaitostensa henkilökunnalle ja toimielimille. Yhdistys järjestää tarvittaessa myös eläkelaitoskohtaisia koulutustilaisuuksia ja antaa luennoitsija-apua. Lue lisää koulutuksistamme.

ESY:n koulutukset

Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
Kalevankatu 13, 3 krs.
00100 Helsinki

Puhelin (09) 6877 440
Sähköpostiosoitteet

Kirjaudu jäsensivuille   /   Copyright © Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry

EläketurvakeskusTELATyöeläke.fiPensions EuropeFINE

Kotisivut: Sivumestari